Onze Afrikaanse koffies

100% Arabica koffiebonen kopen uit Ethiopië, Burundi en Rwanda.
100% Arabica koffiebonen en investeren in microkredieten - drink Pure Africa

100% Arabica koffiebonen van Pure Africa

Puur Afrikaanse koffie van topkwaliteit, dat is waar Pure Africa voor staat. Daarom hebben we vijf van de beste single origin  Arabica koffiebonen uit Ethiopië (Allemansvriend, Bergkoning, Wildebras), Burundi (De Vurige Krijger) en Rwanda (De Lichtgewicht) voor je geselecteerd. Het zijn allemaal 100% Arabica koffiebonen die we langzaam branden om de smaakeigenschappen van de verschillende regio’s optimaal naar voren te halen. Ethiopië staat al jaren bovenaan als het aankomt op de beste koffiebonen. Maar ook Rwanda en Burundi worden geprezen om hun specifieke smaken. Waar Rwanda relatief milde koffies produceert, levert Burundi juist veel pittiger koffies. En dat terwijl de twee landen klein én ook nog eens buren zijn.

Arabica koffie groeit altijd op hoogte

Geboortegrond van koffie

Arabica koffiebonen komen van oorsprong uit Afrika. De beste Arabica koffies vind je dan ook op dit continent. Vanuit Ethiopië hebben Europese landen het verbouwen van koffie geïntroduceerd in de koloniën rondom de evenaar. Niet voor niets beschikt Ethiopië over de beste koffiebonen ter wereld, en worden de koffies uit dit Oost-Afrikaanse land door experts geroemd. Waar je in de meeste landen slechts één of enkele Arabica soorten tegenkomt, vind je er in Ethiopië meer dan 800 uit de Arabica familie. Een belangrijk smaakkenmerk van koffies uit deze regio is dat ze bloemig en fruitig zijn. Lees meer over Ethiopische koffie

Arabica koffiebonen

De Arabica koffieboon groeit in hoger gelegen gebieden rondom de evenaar. Het belangrijkste verschil tussen Arabica en Robusta (een andere veelgebruikte koffiesoort) is de zoetheid. Een Arabica koffie is een stuk zoeter en daardoor aangenamer dan de bitterder Robusta koffie. Dit betekent trouwens niet dat Arabica koffiebonen ongezonder zijn, de zoete smaak is natuurlijk. Ook zit er minder vet en cafeïne in de Arabica koffiebonen.

Bekijk hier wat we kunnen doen voor jouw bedrijf

Onze Arabica koffie uit Afrika

 

Slow roast koffie

Je kunt het branden van koffie vergelijken met het bakken van een taart in de oven. Als je de oven te hoog zet en de taart er te snel uit haalt dan is de buitenkant verbrand en de binnenkant nog niet gaar. Arabica koffiebonen die in grote aantallen worden gebrand hebben dit probleem vaak. De kwaliteit van de koffie is dan de bekende dark-roast koffie. Echt smaakvol is je kopje koffie niet, maar je krijgt wel een donkere, bittere koffiesmaak. Een ideale manier om koffie van lage kwaliteit toch redelijk goed te laten smaken. Maar de beste koffiebonen zijn dit zeker niet.

Lichtgeroosterde Afrikaanse koffie

Omdat Afrikaanse koffie van hoge kwaliteit is zou het zonde zijn die zomaar zwart te branden. De verschillende smaken komen juist tot uiting als de koffie langzaam wordt gebrand en een mooie licht- tot donkerbruine kleur heeft. Onze koffies worden in 18 minuten gebrand. Hierdoor proef je de unieke smaak van de verschillende koffies. Dit komt ook terug in de geur, iedere koffie ruikt weer anders.

Espressoboon

Je zou het misschien niet zeggen, maar juist een licht gebrande koffieboon kan de ideale espresso zijn. Een kwaliteitskoffie heeft een vrij hoge zuurgraad die je proeft als je de koffie licht brand. Een goede espresso is licht zuur van smaak. Daarom zou je dus eigenlijk niet voor de zwart gebrande koffie moeten kiezen als je een goede espresso koffie wilt maken.

Mythe ontkracht: dark roast koffie

Hou je ook zo van dark roast koffiebonen omdat dit sterke koffie is waarvan je goed wakker wordt? Helaas moeten we je dan uit de droom helpen. Dark roast koffie bevat juist minder cafeïne dan lichter geroosterde bonen. Donker gebrande koffie is vaak een lagere kwaliteit. Door de koffie donker te branden worden de negatieve (maar ook de positieve) smaakeffecten uit de boon gebrand. Koffiebonen van lagere kwaliteit hebben vaak iets meer cafeïne.

Bepalend voor de smaak: de bodem

Een belangrijk onderdeel van het tot stand komen van de smaak van koffie is de bodemsamenstelling waarin de koffie groeit. Dit geldt zowel voor Robusta als Arabica koffiebonen. Zo hebben wij bijvoorbeeld De Vurige Krijger in ons assortiment. Deze koffie groeit op vulkanische bodem in Burundi. Dit proef je als je een koffie of espresso maakt van De Vurige Krijger.

Een probleem in Afrika: we buiten de mensen uit

Voor de heerlijke Afrikaanse koffie die we hier in Nederland drinken willen we niet te veel betalen. Bedenkt je hierbij goed dat een gedeeltelijk gevolg van deze gedachte is dat koffieboeren in Afrika ar blijven. De belangrijkste reden is echter dat Westerse koffiehandelaren simpelweg geen winst willen delen met koffieboeren. Een meer algemeen probleem van Afrikaanse landen is de toegankelijkheid tot een krediet/banklening. Daarom hebben we met Pure Africa twee hoofddoelstellingen geformuleerd:

  1. In 2020 willen we €50.000,- aan betaalbare microkredieten hebben verstrekt.
  2. In 2020 willen we een groot deel van onze koffie rechtstreeks van de coöperatie kopen tegen een prijs die minimaal 100% hoger ligt dan de Fairtrade premie.

Wil je meer weten over de microkredieten waarin we investeren? Klik hier.

Delen