Gepost op

Vedaste Kazigaba | Koffieplantage | €2.200,-

Vedaste heeft een groot microkrediet afgesloten. Dit is het grootste microkrediet dat we tot nu toe hebben verstrekt aan een boer. Met €2.200,- heeft hij zijn land uitgebreid en nieuwe koffiestruiken gekocht. Zijn plantage is gegroeid naar meer dan 5 hectare. Vedaste zorgt voor werk voor zijn dorpsgenoten. 

In de video hieronder zie je meer over Vedaste, de plek waar hij woont en hoe zijn bedrijf eruitziet. 

Update september 2017

Begin september heeft Vedaste de eerste rentetermijnen betaald. Tot nu toe heeft hij zo’n €30,- aan rente betaald. De aflossing vindt waarschijnlijk grotendeels plaats na het oogstseizoen van 2018. We verwachten dus dat Vedaste pas begint met aflossen na een jaar. 

Update december 2017

Het is de tweede keer dat Ando Vedaste en zijn familie bezocht. Allereerst komen de financiën aan bod. Vedaste heeft een tweede lening afgesloten. Het blijkt namelijk dat hij de eerste lening al heeft afgelost. Dit nieuws had ons nog niet bereikt en zo worden we toch weer verrast.

Door het verloop van de seizoenen verwacht hij deze tweede lening met een rentepercentage van 6% vanaf halverwege 2018 te gaan aflossen tot aan begin 2019. Hij betaalt nu zo’n €60,- per jaar rente, bij een ‘normale’ lening is dat ongeveer €250,- rente per jaar. 

Vedaste is getrouwd en heeft zes kinderen: drie jongens en drie meisjes. Hij is zelf opgegroeid op een boerderij en kreeg zo het vak van boer met de paplepel ingegoten. Jaren geleden nam hij het bedrijf over van zijn ouders en is toen begonnen zijn land langzaamaan uit te breiden.

De priester die boer werd

Ando en Arnold vroegen wat Vedaste zou willen worden als hij geen boer zou zijn. Net als voor veel mensen in Rwanda speelt het christelijk geloof een belangrijke rol in zijn leven. Hij zou graag priester zijn geworden. 

Er zijn heel veel boeren. Maar Vedaste is daarnaast ook nog ondernemer. Hij heeft sinds het bezoek van Ando in maart nieuw land gekocht. Zijn bedrijf heeft hij gericht op bananen en koffie. Deze twee gewassen leveren gemiddeld een goede prijs op. Bananen zijn meerdere keren per jaar te oogsten, terwijl koffie maar een keer per jaar wordt geoogst. Sinds de overname van een vlakbij gelegen plantage bezit hij meer dan 3.000 bananenbomen. 

De droom van Vedaste is dat zijn kinderen het bedrijf kunnen overnemen. Hij probeert ze daarom enthousiast te maken voor het boerenvak. 

 

Delen