Afrikaanse Arabica koffie & Investeren in microkredieten

100% Arabica koffie en investeren in microkredieten met Pure Africa Coffee

We geloven in de kracht van ondernemers

Dit is Jean Bosco

Hij is boer in Rwanda en woont niet ver van de stad Gitarama in het westen. Hij wil zijn boerenbedrijf uitbreiden om zijn inkomen te vergroten. Schaalvergroting is nodig in Rwanda. Jean Bosco wil land kopen om een hele nieuwe plantage te starten. Hij gebruikt de lening ook om een agronoom in te huren.

Jean Bosco heeft 1 miljoen Francs geleend, ongeveer €1.000,-. Hij betaalt de lening in twee jaar af. De rente over die periode is zo’n €90,-. Als hij naar een normale bank zou gaan moet hij over dezelfde periode ongeveer €450,- rente betalen. 

Dit is het verschil dat je maakt in Afrika als je Pure Africa koffie drinkt.

Jean Bosco heeft een Pure Africa microkrediet

Dit is waarom wij in microkredieten investeren

Een grote liefde voor koffie uit Afrika is wat ons enorm motiveerde om Pure Africa Coffee te starten. Iedereen die bij Pure Africa betrokken is heeft een sterke maatschappelijke drive. Het was voor ons logisch op zoek te gegaan naar de beste manier om een goede impact te maken in Afrika.

Ondernemen

Het uitgangspunt is altijd geweest dat we de impact kunnen meten. Een andere belangrijke factor is dat we geen hulp willen geven, maar dat ondernemen een rol moet spelen. Van het krijgen van geld of spullen wordt een mens lui. Iemand die ondernemer is en kansen ziet moet juist de mogelijkheid krijgen die te grijpen. Zo kwamen we al snel op het idee om een microkredietfonds te starten. Heel simpel: van iedere kilo koffie €1,- naar microkredieten.

CPF Ineza bank

Tijdens onze zoektocht in Rwanda kwamen we uit bij de CPF Ineza bank. Met deze lokale financier van microkredieten startten we een samenwerking. We kozen voor Rwanda vanwege stabiliteit, goede economische groei en bovenal weinig corruptie. Door de economische groei is er behoefte aan investeringsgeld.

Een vestiging van de CPF Ineza bank in Rutobwe

Circle of poverty

Het gebeurt vaak dat mensen in arme landen door de omstandigheden waarin ze leven zijn veroordeeld tot armoede. Microkredieten worden vaak genoemd als een manier om uit de zogenoemde circle of poverty te groeien. Helaas hebben we ervaren dat de praktijk weerbarstiger is.

Rentepercentages lopen al snel op naar 25% en in sommige gevallen zelfs tot 50% of 60%. Deze leningen worden vaak verstrekt aan kleine ondernemers die wat voorraad kopen om in hun winkeltje te verkopen. Zodra de voorraad is uitverkocht moet de ondernemer opnieuw lenen om nieuwe voorraad te kunnen kopen. En dan te bedenken dat een groot deel van de betaalde rente via banken en hulporganisaties terugvloeit naar Europa en de VS… Wij waren met stomheid geslagen.

6% leningen

Aan onze leningen hoeft niemand buiten Rwanda te verdienen. Alleen CPF Ineza moet de kosten dekken om de lening te beheren. Daarom is het rentepercentage 6%. Zo willen we ondernemers een eerlijke kans geven om met een investering hun bedrijf te laten groeien.

Verantwoording

We zijn ons ervan bewust dat alles staat of valt met een correcte besteding van het geld. De reizen naar Rwanda om onze impact te meten betalen we uit eigen zak. Na afbetaling van de lening wordt het opnieuw uitgeleend tegen 6% rente. De enige extra kosten zijn de transactiekosten voor het overboeken van Nederland naar Rwanda (wist je dat internationale transacties voor iemand in Rwanda veel duurder zijn dan voor iemand in Europa?).

Transactiekosten

Een transactie kostte ons ongeveer €50,- tot €100,- per overboeking. Dit was het verschil tussen het bedrag dat wij hier verzonden en wat er aankwam in Rwanda. Door dit via een Dollar account te laten verlopen hebben we veel van die kosten kunnen besparen en kost een transactie nog zo’n €15,-.

Echt iets doen

Natuurlijk moet ook bij Pure Africa de schoorsteen roken. En we willen graag af en toe op vakantie. Toch is onze grootste motivatie om te zorgen voor wat meer gelijkheid tussen arme landen in Afrika en Europa. Dit geeft ons voldoening en een mooi doel om voor te werken. Als we daar dit jaar weer een beetje aan kunnen bijdragen hebben wij een geslaagd jaar!

Delen